Knjigica webshop

Stare knjige

Dobre knjige nikad ne izlaze iz mode, čitaju se i godinama nakon objavljivanja, prkose književnim trendovima i uvijek pronalaze put do novih zaljubljenika u knjige. Mnoštvo je primjera, a iz velikog opusa sjajnih knjiga uvijek je teško odabrati one najpopularnije – stare knjige.

Mnogi se vraćaju knjigama koje su ih oduševile, ruski klasici uvijek su zanimljivo štivo, knjige koje su napisane prije nekoliko stotina godina ljudi otkrivaju tek sad, izlaze nova izdanja, s dodatnim objašnjenima, novim prijevodima. Mnogo je razloga za povratak starim knjigama, mnogima su knjige povratak u djetinjstvo, u neka sretnija vremena.

Ježeva kućica, Branko Ćopić

Jedna od najpopularnijih knjiga za djecu i danas je Ježeva kućica. Branko Ćopić objavio je slavnu Ježevu kućicu davne 1957. godine.

Akademski slikar Vilko Gliha Selan  legendarnoj priči u stihovima udahnuo je novi život i svojim prepoznatljivim crtežima ovu priču pretvorio u klasik za sva vremena koji se i danas rado čita.

Mali princ, Antoine de Saint-Exupery

Jednako tražen i popularan je i Mali princ. Mali princ je najpoznatija novela francuskoga pilota Antoinea de Saint-Exupéryja napisana 1943. godine koja na svega 92 stranice donosi neke od najdivnijih rečenica ikad zapisanih. Knjiga Mali princ prevedena je na više od 200 svjetskih jezika te prodana u više od 80 milijuna primjeraka. Nikad ne izlazi iz mode, uvijek se objavljuju nova izdanja, a citati iz knjige redovito se mogu vidjeti i na društvenim mrežama, što je još jedna potvrda da dobra knjiga nikad ne izlazi iz mode i uvijek nadahnjuje.

Stoner, John Williams

Davne 1965. objavljen je roman Stoner Johna Williamsa. Danas ga smatraju remek-djelom američkoga romanopisca, a mnogi se upravo u toj knjizi i prepoznaju u liku tihog profesora engleske književnosti. Knjiga je to o kojoj se redovito raspravlja na književnim klubovima, a redovito ju otkrivaju i mlade generacije.

Starac i more, Ernest Hemingway

Roman Starac i more napisan je na Kubi 1951., a objavljen je 1952. Za ovaj roman Ernest Hemingway dobio je Pulitzerovu i Nobelovu nagradu. Radnja prati ribara koji odluči zaploviti u svojem čamcu prema oceanskoj pučini u nadi da će imati uspješan ulov. Borba Santiaga i sabljarke metafora je za sve borbe u životu.

1984. , George Orwell

U vrijeme pandemije veliku popularnost ponovno je stekla knjiga 1984. koju je napisao George Orwell i objavio je 1949. Ovo klasično djelo distopije i jedan od najutjecajnijih romana 20. stoljeća uvijek se rado čita, baš kao i novo izdanje slavne knjige Walden, život u šumi. Henry David Thoreau objavio je tu knjigu 1854. godine. Prevedena je na mnoge jezike i uvijek je rado čitana.

Sto godina samoće, Gabriel Garcia Marquez

Najpoznatiji roman nobelovca Gabriela Garcíe Márqueza Sto godina samoće objavljen je 1967. i do sada je preveden na gotovo 30 svjetskih jezika. Nekoliko generacija obitelji Buendia u izmišljenom gradiću Macondo i danas jednako zaokuplja pozornost čitača diljem svijeta.

Male žene,  Louise May Alcott

Male žene američke književnice Louise May Alcott objavljene su prvi put 1869., a knjiga je proglašena najvažnijim ženskim romanom svih vremena. Rado se čita i kod nas, a u 2020. upravo su Male žene bile na vrhu liste najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj.

Uvijek su rado čitane i Jane Austin (1775. – 1817.), Agatha  Christie (1890. – 1976.), Sylvia Plath (1932. – 1963) i Harper Lee (1926. – 2016.).

Knjige nemaju rok trajanja, postoje bezvremenske priče koje su uvijek aktualne, svježe, nove. Mnoge knjige u drugim životnim okolnostima mogu vam dati poptuno novu priču, novi pogled na iste rečenice koje ste možda već nekad prije pročitali. Ljetno vrijeme idealno je za odmor uz dobru knjigu.

Knjigica j.d.o.o.

Ivana Viteza Trnskog 1
10000 Bjelovar

OIB: 70127627647

Radno vrijeme

PON-PET 08.00-20.00
SUB 08.00-13.00

Telefon: 043 243 544